Intr-o pizzerie, brutarie sau patiserie calitatea aluatului este foarte importanta si este fundamental sa detineti utilajul potrivit tipului de aluat pe care urmeaza sa il pregatiti si care se afla in meniul locatiei dvs., in functie de grosimea si destinatia lui de utilizare.

Atunci cand se alege echipamentul pentru aluat este necesar sa luati in considerare factori precum capacitatea, versatilitatea, viteza si durabilitatea acestuia.

Asadar, care sunt avantajele si dezavatajele celor mai populare tipuri de malaxoare si mixere planetare si care este diferenta dintre aceste 2 utilaje profesionale asemanatoare, dar diferite in acelasi timp.

 

MALAXORUL DE ALUAT

In pizzerii si brutarii malaxorul (sau mixerul pentru aluat) are o singura destinatie si anume prepararea aluatului solid. Carligul de mixare are forma de spirala, iar miscarea acestuia este asemanatoare cu cea a unui tirbuson, dar in directie inversa.

Factorul de diferentiere pentru malaxoarele de aluat profesionale este cantitatea de aluat produsa si usurinta cu care acestea o fac. Din acest motiv malaxoarele care sunt masurate prin dimensiunea cuvei sunt mult mai mari decat mixerele planetare si desi au o capacitate mai mare, acestea ocupa aproximativ acelasi spatiu precum un mixer planetar.

Malaxorul amesteca o cantitate de aluat mai mare, mai rapid, mai usor, iar datorita cuvei mari si a spirale mici, nu are nevoie de putere electrica atat de mare precum are un mixer planetar.

Mixarea aluatului nu este atat de solicitanta pentru un malaxor asa cum este pentru un mixer planetar.

Atat spirala malaxorului, cat si bolul in care sunt puse ingredientele sunt constant in miscare, asigurand astfel ca aluatul este mixat uniform si cantitatea de aluat produsa este mai mare.

In cazul unei pizzerii / brutarii cu volum mare de lucru, un malaxor pizza sau malaxor brutarie (mixer cu spirala aluat) este alegerea corecta, deoarece necesita mai putin timp si forta de munca pentru a produce o cantitate mai mare de aluat. Malaxoarele pot lucra in general la o capacitate minima de 20% si maxima recomandata de 80% din volumul cuvei, insa daca se intampla sa se depaseasca aceasta greutate a aluatului, acesta functioneaza in continuare in patrametri normali, spiralele fiind proiectate sa ruleze si cu aceasta cantitate in exces.

Chiar daca afacerea dumneavoatra este la inceput de drum, este foarte important sa luati in considerare planurile de dezvoltare din viitor atunci cand alegeti un malaxor pentru aluat. Asadar cand analizati achizitionarea unuia trebuie sa stiti dinainte unde va doriti sa ajungeti in urmatorii 3-5 ani, deoarece este o investitie pe termen lung.

Malaxorul de aluat poate fi folosit frecvent, multe ore pe zi, fara probleme, pe cand un mixer planetar necesita o atentie sporita in manevrarea sa, in special in cazul mixarii aluatului.

In magazinul online topk.ro gasiti o gama variata de malaxoare aluat, cu cap fix sau rabatabil pentru o utilizare mai usoara alaturi de cuva detasabila, cu spirala pentru aluatul de pizza ori cu furca pentru aluatul de covrigarie si brutarie, de diverse capacitati si cu 1 sau 2 viteze in functie de retetele pe care le aveti si necesitatile locatiei dvs. Cateva exemple de malaxoare din oferta TOPK sunt:

1. Malaxor pizza, pentru un aluat mai deosebit, elastic si mai greu de amestecat:

MALAXOR ALUAT RESTO ITALIA 12 KG CU CAP FIX SI 1 VITEZA - MOTOR MONOFAZIC

MALAXOR ALUAT 160 KG

2. Malaxor brutarie

MALAXOR ALUAT 60 KG

MALAXOR ALUAT 160 KG

3. Malaxor patiserie

MALAXOR ALUAT RESTO ITALIA 12 KG CU CAP FIX SI 1 VITEZA - MOTOR TRIFAZIC

MALAXOR ALUAT RESTO ITALIA 43 KG CU CAP FIX SI 1 VITEZA - MOTOR MONOFAZIC

4. Malaxor covrigarie

MALAXOR ALUAT RESTO ITALIA 36 KG CU CAP FIX SI 2 VITEZE - MOTOR MONOFAZIC

MALAXOR ALUAT RESTO ITALIA 43 KG CU CAP FIX SI 2 VITEZE - MOTOR TRIFAZIC

 

MIXERELE PLANETARE

Daca afacerea dvs. este mai mica sau daca aveti nevoie ca mixerul sa efectueze mai multe tipuri de sarcini va recomandam mixerul planetar, care contine mai multe accesorii pentru sarcini diferite: carlig pentru mixat aluat cu o textura mai moale, tel plat si tel pentru mixat creme.

Dupa cum spuneam, mixerele planetare sunt potrivite pentru mai multe tipuri de sarcini, inclusiv pot produce si aluat, dar este recomandat sa se apeleze la el pentru acest lucru cat mai rar sau deloc altfel riscand sa se ajunga la suprasolicitarea si defectarea aparatului. Recomandarea noastra este ca daca alegeti sa produceti aluat cu un mixer planetar, sa folositi doar aproximativ 10% din capacitatea cuvei pentru a evita o solicitare extra a acestuia si sa il urmariti indeaproape pentru a face pauze intre mixari.

Mixerul planetar este un echipament versatil, ideal pentru realizarea de creme, sosuri si aluat lichid (cum este cel de clatite sau de pandispan) si altele cu o consistenta asemanatoare cu cele deja enumerate – compozitii cu texturi moi.

In magazinul online topk.ro veti gasi o gama variata de mixere planetare, cu panou control mecanic, electromecanic sau electronic, de diverse capacitati (de la 2.9 lt si pana la 800 lt), cu 1, 2, 3, 5, 11 viteze sau viteza variabila, ideale pentru o patiserie profesionala indiferent de capacitatea ei. Cateva exemple de mixere planetare din oferta TOPK sunt:

MIXER PLANETAR 2,8 LT CU CAP RABATABIL SI 5 VITEZE

MIXER PLANETAR 7 LT CU CAP RABATABIL SI 11 VITEZE

MIXER PLANETAR 10 LT CU CAP FIX SI VITEZA VARIABILA

MIXER PLANETAR 20 LT STARMIX CU CAP FIX, 2 VITEZE SI LIFT MANUAL

MIXER PLANETAR 30 LT STARMIX CU CAP FIX, VITEZA VARIABILA SI LIFT MANUAL

 

Ca si concluzie...Cel mai benefic din toate punctele de vedere ar fi sa aveti in bucataria dvs. un malaxor special pentru aluatul solid si un mixer planetar pentru partea de compozitii cu texture moi, creme, sosuri si altele.

Volumul si calitatea unui malaxor, combinate cu versatilitatea mixerului planetar va oferi afacerii dvs. cele mai bune instrumente pentru succesul productiei.

Malaxorul de aluat nu este foarte versatil, insa compenseaza cu viteza si calitate. Acesta este ideal pentru pizzeriile cu volum mare, pe cand mixerul planetar functioneaza mai bine pentru volume si spatii mai mici.

Chiar daca pizzeria dvs. nu produce in prezent un volum mare de aluat, va recomandam totusi sa luati in considerare o crestere potentiala in viitor atunci cand doriti sa cumparati un nou mixer profesional.

 

Click pentru gama completa TOPK Utilaje Alimentare de malaxoare profesionale pentru aluat pizza: https://www.topk.ro/echipamente-si-utilaje-fast-food-pizzerie/echipamente-pizzerie/malaxor-pizza sau pentru variantele de malaxor brutarie: https://www.topk.ro/utilaje-covrigarie-brutarie/utilaje-brutarie/malaxor-brutarie.

Click pentru gama de mixere profesionale planetare pentru patiserie si cofetarie: https://www.topk.ro/patiserie-cofetarie-gelaterie/utilaje-patiserie-cofetarie/mixere-planetare