Romanii sunt mari iubitori de carne si vorba “cea mai buna legume e tot carnea (de porc)” este aproape o incantatie rostita cu mare mandrie, mai ales dupa un gratar copios. Mergand un pic inapoi in istoria poporului roman si analizand obiceiurile culinare vedem ca ele s-au modificat destul de putin si bucatele preferate s-au pastrat in esenta nealterate timp de secole. Daca stramosii nostri daci mancau mamaliga facuta din hamei , iata ca si noi mancam astazi mamaliga doar ca facuta din faina de porumb. Slanina afumata, ciorba de burta, friptura de porc , carnatii, salata de vinete, zacusca si muraturile, drobul de miel si friptura de miel, ciorbele si placintele, cozonacii si pasca, dulceturile si gemurile de fructe sunt pe mesele romanilor dintotdeauna.

Romanii au un stil aparte de a manca iar gastronomia noastra, desi nu atat de faimoasa in afara cucereste orice strain. Mesele romanilor sunt bogate si diversificate si se simte sezonalitatea in ele. Multe din preparatele romanesti traditionale cer timp de praparare sau gatire indelungat, migala si truda. Aceasta poate fi o provocare pentru un proprietar de restaurant sau catering astazi, dar tehnologiile moderne de gatire ne vin in ajutor si scurteaza timpii de pregatire pastrand aceeasi savoare.

Sarmalele

Declarate mancarea nationala, cea mai reprezentativa, sunt o mancare laborioasa, perfectionata de-a lungul secolelor. Astazi, in bucatariile moderne de restaurant sarmalele nu se mai prepara in oale de lut, ci in cuptorul gastronomic. Tot in cuptorul gastronomic se poate pregati si tochitura moldoveneasca, pomana porcului, friptura de vita sau de miel care nu lipsesc de la mesele de sarbatoare niciodata.

Ciorba de burta

Atat de indragita de romani si straini deopotriva poate fi preparata cu succes intr-o marmita profesionala, care permite iarasi scurtarea timpului de la 1 zi la nici cateva ore. Toate ciorbele romanesti, ciorba de fasole cu afumatura in paine, ciorba de vacuta, de perisoare , radauteana, de legume, de sfecla, de coada de vita si cate si mai cate, sunt un deliciu care nu lipseste aproape niciodata la masa pranz.

Multe din restaurantele cu specific romanesc si chiar producatorii de produse traditionale apeleaza astazi la o afumatoare profesionala pentru a putea mari capacitatea de productie la nivelul cererii si a pastra gustul autentic si inconfundabil pentru carnatii de plescoi, carnatii de porc sau de oaie, carnatii de bere si multe altele.

Salata de vinete

Salata de vinete este iarasi un aperitiv care pare simplu de facut insa necesita indemanare si experienta. Pentru a obtine gustul delicat si textura potrivita vinetele trebuiesc coapte pe carbune, cojite, lasate sa se odihneasca si abia apoi tocate marunt. Daca procesul de gatire nu e facut correct, salata iese amara cu un iz de iute. Aici recomandam sa se foloseasca un cuptor pe carbuni care grabeste procesul de gatire si asigura o coacere uniforma. Acelasi cuptor poate fi folosit si pentru pragtirea legumelor pentru zacusca. Desi traditional legumele se toaca la cutit atat pentru salata de vinete cat si pentru zacusca, atunci cand cantitatile de preparat sunt mari si timpul nu permite tocarea manuala, se poate apela la o masina de tocat sau la un cutter procesator de legume.

Mititei la gratar, carnea fripta de porc, pui, vita sau oaie, frigarui si carnati la gratar

Sunt mancarea de baza in traditia culinara romaneasca, udate cu vin autohton sau bere locala (Romania este al 6 lea producator de vin pe plan UE, pe locul 12 pe plan mondial si pe locul 7 ca producator de bere la nivel European). Vara , gratarul este cea mai buna scuza pentru a aduna la un loc familia extinsa si prietenii. Romanii sunt maestri la gratar si spun ca daca nu stii sa faci gratar , nu esti barbat adevarat. Nu exista restaurant romanesc fara grill. Pur si simplu romanii nu concep viata fara carne la gratar. Intre mese , romanii mai gusta dintr-o placinta cu branza (sau poale’n brau cum li se zice in Moldova), sau o dobrogeana cu branza sarata. Turtele coapte pe plita sau clatitele umplute cu dulceata sau branza de vaca. Pentru a le gati majoritatea restaurantelor folosesc crepiere care inlocuiesc cu succes plita de odinioara a bunicii.

Cozonacii si Pasca

Sunt mancaruri traditionale rezervate Sarbatorilor. Coca traditioanala de cozonac si pasca presupune framantare si dospire indelungata si necesita un efort fizic sustinut. Gospodinele de alta data se trezeau in zori pentru a framanta si dospi coca si munceau o jumatate de zi numai la procesul de framantare si dospire. Astazi malaxorul de aluat preia mare parte din acest efort iar pentru dospit se poate folosi un dospitor de aluat care seteaza cu precizie temperatura si umiditatea necesara pentru a obtine un aluat perfect. Si da, nimic nu vesteste sarbatorile ca un cozonac grasut, umplut bine cu crema de nuca si cacao.

Papanasi

Unul din cele mai indragite deserturi si-I veti gasi in lung si-n latul tarii, serviti cu smantana si dulceata de coacaze negre sau visine sunt un echilibru perfect intre dulce si acrisor. Desi sunt prajiti in friteuza pentru a reduce timpul de preparare, tot e nevoie de macar 20 minute pentru a pregati aluatul si a-l gati bine, pur si simplu unele lucruri nu pot fi grabite. Oricat ai zice ca te-ai saturat nu poti niciodata sa refuzi o portie de papanasi. Cei mai norocosi dintre noi au gustat din Jufla cu seminte de canepa, un desert rezervat special Craciunului, care insa nefiind asa aratos ca papanasii nu-l prea veti gasi in meniurile restaurantelor. Alivenci, placinte cu branza dulce, salam de biscuiti sau pandispan cu fructe, sunt iarasi deserturi care completeaza masa de toate zilele a romanului.

Peste

Romanii mananca pestele cu mamaliga si mult mujdei de usturoi, pregatit la gratar, facut saramura sau plachie, ciorba de peste sau prajit in tigaie. Salata de icre servita ca aperitiv sau turtele de icre sunt iarasi mancaruri la loc de cinste in gastronomia romaneasca.

Si desigur nici o masa nu ar fi completa fara muraturi. Catraveti murati, gogonele, varza murata, conopida murata, si chiar pepene murat, gutui sau mere. Romanii sunt asi la facut muraturi si in fiecare toamna se pregatesc borcanele de muraturi care trebuie sa tina macar pana la Paste. Aici, secretul e reteta si nu e nevoie de nici un echipament special, sau cel putin nu s-a inventat inca.

Acestea fiind spuse, aici, la Topk Utilaje Alimentare, gasesti o gama variata de produse la cele mai accesibile preturi. Specialistii Topk Utilaje Alimentare va stau la dispozitie pentru a va ajuta in achizitionarea echipamentului ideal bucatariei traditionale romanesti.