Tot ce ai nevoie să știi pentru a alege cel mai eficient design de bucătărie de restaurant în concordanță cu nevoile restaurantului dv.

Deschideți un restaurant și trebuie să faceți designul bucătăriei de la 0 sau doriți să renovați un restaurant existent? În acest articol, veți găsi toate informațiile importante pe care trebuie să le luați în considerare atunci când proiectați o bucătărie de restaurant, precum și sfaturi practice și idei pentru maximizarea utilității spațiului de bucătărie și a funcționalității sale asa cum reies ele din eperienta culeasa de TOPK Utilaje Alimentare de-a lungul anilor.

Cine ar trebui să fie în echipa ta pentru proiectarea bucătăriei?

Lucrați de mult timp într-o afacere tip restaurant și credeți că nu este nevoie ca cineva să vă sfătuiască cum ar trebui să arate bucătăria dv ? Faceți o mare greșeală. Există un set de păreri de care ar trebui să țineți cont: bucătarul dumnevoastră, profesioniștii care va fac proiectarea , consultanții de vânzări de la care cumpărați echipamentele și uneori instalatorii, electricienii si constructorii implicați in montarea utilităților si utilajelor, pentru că fiecare spațiu are limitarile lui, și ceea ce arată bine pe hârtie ar putea fi dificil sau extrem de costisitor de pus în practică în realitate.

Meniul este cheia – el dicteaza zonele de preparare si echipamentele necesare?

Țintiți să aveți un meniu uniform, bine închegat, axat pe o temă anume. În consecință, bucătarul dvs. va ști totul despre procesul de pregătire și ce fel de echipamente profesionale sunt necesare. De asemenea, el sau ea va ști cel mai bine unde și cum să-și desfășoare oamenii din echipa sa pentru o eficiență maximă, iar designerul va profita de aceste informații în proiectarea bucătăriei pentru a vă oferi cea mai bună variantă funcțională.

Doar după ce te-ai consultat cu bucătarul, designerul/proiectantul si consilierii de vânzări poți asculta și sugestii de la persoanele responsabile pentru construcție și instalare. Se întâmplă foarte des ca electricieni, instalatori și constructori să nu poată vizualiza sau înțelege viziunea ta și să nege posibilitatea de a pune în aplicare ideile. Nu renuntați! Căutați al doilea aviz de la o altă companie sau meșter autorizat și al treilea, dacă este necesar, sau oferiți mai mulți bani pentru a face munca corectă cum ați planificat. Pe termen lung cu siguranță veți ieși în câștig!

Caracteristici esențiale ale unei bucătării horeca bine proiectate

Bucătăria restaurantului este bine concepută dacă are următoarele caracteristici:

Design ergonomic. Designul ergonomic a dus la minimizarea mișcării personalului de bucătărie în timp ce lucrează în bucătărie. Acesta este unul dintre cei mai importanți factori care influențează economiile de timp pentru prepararea meselor și reduce riscurile asociate accidentelor din bucătărie. De asemenea, irosirea de alimente nedorită este redusă la minimum.

Eficienta energetica. Designul bucătăriei afectează în mod direct consumul de energie. Acesta este unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să îi țineți cont atunci când planificați bucătăria restaurantului comercial. De exemplu, așezarea mașinilor de gătit într-o singură locație reduce costurile de energie pentru hote.

Dimensiunea corespunzatoare a bucatariei comerciale. Dimensiunea bucătăriei restaurantului ar trebui să fie proporțională cu dimensiunea restaurantului sau, mai bine spus, numărul de locuri din restaurant. Desigur, diferite tipuri de restaurante au nevoi diferite, dar există un raport al mărimii și al capacității bucătăriei restaurantului. Regula generală este că pentru fiecare loc în restaurant este necesar să se ofere cel puțin 5 metri pătrați de spațiu de bucătărie. Acest lucru înseamnă că într-un restaurant cu 60 de locuri bucătărie restaurant ar trebui să ia o suprafață de 300 de metri patrati.

Echipamente pentru bucataria comerciala care indeplinesc toate standardele de sanatate si siguranta. S-ar putea să observați că unii bucătari încearcă să aibă echipamente cat mai complexe, dar fiecare bucătar bun se va putea descurca cu ceea ce i se pune la dispoziție. Desigur dacă le veți îndeplini dorințele, vor fi mult mai mulțumiți și motivați să dea performanța maximă în bucătaria dv. Dați-le o șansă, permiteți-le să explice beneficiile utilizării anumitor unelte sau echipamente de bucătărie și apoi să decideți dacă este necesar sa le cumpărați sau nu.

Ventilatie buna. Lucrul în bucătărie nu este posibil fără o ventilare foarte bună. Prezența aburilor și fumului în bucătăria restaurantului este inacceptabilă, dacă nu periculoasă și nesănătoasă pentru angajații dvs. De asemenea, nu doriți ca oaspeții dvs. să "miroasă" a mâncare după ce părăsesc restaurantul. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care clienții vor ocoli restaurantul dv în anumite ocazii.

Usor de intretinut. Cât de ușor este să mențineți întreaga bucătărie ordonată și curată depinde de materialul de bază din care e făcută bucătăria, de aranjarea elementelor și de modul în care au fost stocate vasele, oalele, accesoriile și ustensilele din bucătărie. De exemplu, rafturile sunt o alegere foarte bună pentru a avea acces rapid la farfuriile disponibile pt plating în timpul pregătirii și servirii alimentelor, dar un dulap cu uși este mult mai ușor de întreținut pe termen lung.

Echipament profesional pentru bucatarie. Fiecare restaurant și fiecare bucătărie de restaurant este o entitate individuală și va avea nevoie de echipamente care îndeplinesc anumite cerințe specifice. Alegeți întotdeauna echipamentul fabricat pentru bucătăria profesională. Fie că este vorba despre un echipament nou sau folosit, în general, echipamentele de bucătărie pentru restaurante pot fi grupate în:

- Mese pentru prepararea alimentelor

- Echipamente electrice pentru preparare, gătit, coacere, prăjire

- Frigidere, congelatoare, mașini de gheață

- Echipament pentru spalare vesela

- Dulapuri, sertare și rafturi pentru depozitarea vesela

Diferite configurații ale designului bucătăriei din restaurant

Mesele de lucru din bucătăriile comerciale din restaurante trebuie să aibă o suprafață din oțel inoxidabil și sunt dotate cu dulapuri pentru depozitarea sculelor de gătit - sertare sau dulapuri. Plasând mesele de lucru într-o schema de organizare diferita schimbați întreaga configurație a bucătăriei restaurantului.

Există patru tipuri de bază de configurare a bucătăriei restaurantului.

- Configuratia in linie - Ideală pentru restaurante care nu au un număr mare de feluri de mâncare în meniu și pregătirea meselor a fost gandita în linie pentru a respecta fluxul de asamblare a mancarii. Aceasta este o alegere deosebit de bună pentru restaurantele fast-food, restaurante de tip sandwich sau pizzerii.

- Configuratia ergonomica a bucătăriei a fost personalizată pentru acțiunile care au loc în restaurant pentru cea mai rapidă gătire. În această bucătărie, de exemplu, indiferent de eficiența energetică slabă, frigiderul aflat lângă friteuza pentru pregătirea cât mai rapidă a cartofilor prăjiți.

- Configuratia tip zone de preparare - Mesele din aceste zone sunt echipate cu aparatura și echipamentele necesare pentru cea mai eficientă funcționare a operațiunilor (cosuri de gunoi, mașini de spălat, mixere, cuțite etc.)

- Configuratia tip insula - În această bucătărie mesele sunt aranjate în mod similar cu configurația stilului de zonă, cu diferența că în mijlocul bucătăriei este un bloc principal. Secțiunea centrală este de obicei utilizată pentru gătit, în timp ce curățarea și tăierea hranei se face pe mese de-a lungul pereților bucătăriei. Aranjamentul inversat este, de asemenea, posibil.

Câteva sfaturi utile pentru designul bucătăriei de restaurant:

- Aranjați o întâlnire cu inspectorii locali sau de stat pentru a vă revizui planurile preliminare pentru proiectarea bucătăriei sau apelati la consultantii specializati din cadrul firmelor ce vand echipamente profesionale pt bucatarii. De exemplu, consultantii TOPK sunt la curentcu toate recomandarile legislative in vigoare Trebuie respectate condițiile de siguranță și sănătate. În acest fel, veți primi informații în timp util cu privire ,de aceea puteti fi siguri ca un flux tehnologic intocmit de noi este conform cu cerintele DSV.

- Faceti un plan de bucatarie flexibil. Tendințele în gătit se schimbă, iar necesitatea schimbărilor de meniu în viitor este ceva care se poate aștepta realist. Însă includerea unor feluri de mâncare gătite precum supele și tocanele va necesita echipamente diferite. Prin urmare, asigurați-vă că bucătăria dvs. este flexibilă și poate răspunde cerințelor pieței în viitor.

- Creați zone de lucru. Definiți acțiunile care vor avea loc în bucătărie și creați zone de lucru: zonă pentru curățarea alimentelor, tăiere, coacere, prăjire, gătit și altele. Fiecare angajat sa lucreze în zona lui. În acest fel, se poate evita coliziunea inutilă, tensiunea și haosul din bucătărie.

- Depozitați unelte și aparate de bucătărie cu funcții similare împreună. Vasele și alte echipamente trebuie să aibă un loc de stocare definit. Trebuie să se întoarcă întotdeauna în același loc predefinit.

- Păstrați mesele cu sistemul de răcire pentru prepararea cărnii și a altor alimente care necesită temperaturi scăzute în timpul pregătirii departe de aragaze și cuptoare electrice. De asemenea, toate frigiderele și aparatele de gheață ar trebui să fie pe cât posibil departe de echipamente pentru gătit și coacere. Acest lucru asigură un consum minim de energie și siguranță pentru alimentele procesate.

- Atunci când alegeți aparatele electrice, acordați o atenție deosebită consumului de energie pentru fiecare dintre ele. Costul ridicat al aparatelor electrice cu consum redus de energie este rentabil pe termen lung.

- Nu trebuie să cumpărați niciodată echipamente care nu au servicii specializate pentru repararea sau înlocuirea pieselor.

- Gătitul la domiciliul dvs. pt familie și a prietenii dvs. fără cronometru sau contratimp este ceva de care vă puteți bucura cu adevărat. Gătitul într-un restaurant este ceva complet diferit și este adesea o treabă foarte solicitanta. Dar nu trebuie să fie așa.

- Dacă luați în considerare sfaturile menționate atunci când proiectați o bucătărie de restaurant există șanse mari ca personalul dvs. să se bucure în munca lor. Acest lucru se va reflecta cu siguranță asupra calității alimentelor și serviciilor din restaurantul dvs.