Au trecut mai bine de 20 de ani de cand fondurile nerambursabile sunt disponibile in Romania si din ce in ce mai multi antreprenori doresc sa beneficieze de finantarea europeana nerambursabila. Accesarea fondurilor europene nerambursabile poate fi o oportunitate valoroasa pentru dezvoltarea afacerii dvs. Cu pregatirea corespunzatoare si respectarea procedurilor, puteti creste sansele de a obtine finantarea necesara pentru a va implementa proiectul cu succes.

Cea mai buna idee este aceea de a pregati depunerea unui proiect care este in domeniul in care aveti deja experienta, fie ca este un restaurant, cafenea, macelarie, hotel sau fast-food. Fie ca ati lucrat ca si angajat in bransa sau ati descoperit o directie noua in ramura in care deja va desfasurati activitatea, este important sa alegi o investiti despre care stiti cum functioneaza. In cazul in care va hotarati sa incercati totusi intr-un domeniu mai putin cunoscut, cautati pe cineva care deja actieaza acolo si discutati in detaliu pentru a va asigura ca ocoliti anumite greutati.

Programele de finantare europene precum POR, FUE, Start-up Nation sau altele de Finantare nerambursabila destinate domeniului HORECA permit antreprenorilor solicitarea unei finantari nerambursabile in limitele mentionate pentru fiecare tip de program in parte lansat de Comisa Europeana.

Detaliile legate de valoarea finantarii si cerintele ce vizeaza direct societatea (vechime, numar de angajati, CA etc) sunt notate in detaliu in caietul de sarcini asociat programului impreuna cu punctajul oferit pentru fiecare criteriu indeplinit.

Componentele unui program de finantare pentru sectorul HORECA

Un program de finantare europeana pentru sectorul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) ar putea avea mai multe componente, pentru a sprijini dezvoltarea si imbunatatirea afacerilor din acest domeniu.

Componentele unui astfel de program pot varia in functie de obiectivele si prioritatile specifice ale finantarii europene, dar aici sunt cateva elemente esentiale care ar putea fi incluse:

1. Granturi pentru dezvoltarea afacerii: Aceasta ar putea fi componenta centrala a programului, oferind subventii sau granturi pentru intreprinderile din domeniul HORECA care doresc sa isi dezvolte sau sa isi imbunatateasca activitatea. Acest lucru poate include modernizarea locatiilor, extinderea capacitatii prin achizitia de utilaje si echipamente profesionale alimentare, imbunatatirea infrastructurii sau aducerea de inovatii in servicii sau meniu.
2. Formare si dezvoltare a personalului: Un alt aspect crucial in industria HORECA este dezvoltarea personalului. Programul ar putea include finantarea pentru formare, cursuri de specializare si dezvoltarea competentelor angajatilor in domenii precum bucataria, serviciul clientilor sau managementul afacerii.
3. Promovarea si marketing-ul: Pentru a sprijini afacerile HORECA sa atraga mai multi clienti, programul ar putea oferi asistenta financiara pentru campanii de marketing, branding, dezvoltarea site-urilor web sau promovarea online. Aceasta ar putea ajuta la cresterea vizibilitatii si la atragerea mai multor clienti.
4. Eficienta energetica si durabilitatea: Programul ar putea sa promoveze practicile de afaceri sustenabile in sectorul HORECA, oferind finantare pentru investitii in eficienta energetica, gestionarea deseurilor si reducerea impactului asupra mediului.
5. Inovare si digitalizare: Avand in vedere tendintele actuale, programul ar putea incuraja afacerile din HORECA sa inoveze si sa adopte tehnologii digitale care pot imbunatati experienta clientilor si eficienta operationala. In aceasta categorie pot intra si utilajele alimentare de ultima generatie care aduc inovatie in cadrul afacerii dvs.
6. Standarde de calitate si siguranta alimentara: Programul ar putea include asistenta pentru indeplinirea standardelor de calitate si siguranta alimentara, astfel incat afacerile din HORECA sa ofere produse si servicii de inalta calitate.
7. Consultanta si asistenta tehnica: In cadrul programului, s-ar putea oferi consultanta si asistenta tehnica pentru afaceri, ajutandu-le sa dezvolte planuri de afaceri, strategii de crestere si sa navigheze prin procesul de solicitare a fondurilor europene.

Este important de mentionat ca aceste componente pot varia in functie de specificul programului si de obiectivele acestuia.

Ce este creditul punte

In contextul programelor de finantare europeana, "creditul punte" se refera la un tip specific de finantare temporara sau imprumut acordat de catre institutiile bancare beneficiarilor de proiecte finantate din fonduri europene. Acesta are rolul de a ajuta beneficiarii sa inceapa sau sa continue proiectul in timp ce asteapta finantarea efectiva din partea programului european.

In general, modul de functionare al unui „credit punte” in cadrul programelor de finantare europeana incepe cu faptul ca beneficiarul depune o cerere de finantare europeana pentru un proiect specific. Aceasta cerere poate dura ceva timp pana este evaluata si aprobata. Dupa evaluarea cerereii, programul de finantare europeana poate aproba proiectul, ceea ce inseamna ca beneficiarul are dreptul la finantare europeana pentru proiectul respectiv. Cu toate acestea, procesul de obtinere/incasare a acestor fonduri poate dura.

Pentru ca beneficiarul ca poata incepe sau continua implementarea proiectului in timp ce asteapta finantarea europeana efectiva, uneori se acorda un credit punte acordat de o institutie financiara / bancara sau de o organizatie specializata in finantarea proiectelor.

Dupa ce finantarea europeana efectiva este trimisa, beneficiarul utilizeaza aceste fonduri pentru a rambursa creditul punte. De obicei, acesta este un proces planificat in avans si stabilit in contractele de finantare. Creditul punte poate implica dobanzi sau alte costuri, care vor fi suportate de catre beneficiar sau pot fi acoperite din finantarea europeana primita ulterior daca acest lucru a fost mentionat in proiect.


Suntem alaturi de dvs. inca din perioada premergatoare depunerii proiectului si pana la implementare. Va asiguram de tot suportul nostru inca din etapa de depunere prin ofertarea produselor dorite in aceasta faza.

Experienta acumulata in anii in care am lucrat cu proiecte finantate din fonduri europene ne permite sa va sprijinim intr-un mod corect si concret pe intreg parcursul acestor proiecte. Oferim asistenta cu documentatia inainte de depunere, iar dupa aprobarea proiectului si pana la implementarea acestuia, va furnizam produsele necesare si ne asiguram ca sunt puse in functiune, oferind totodata documentatia esentiala in cazul unui control.

In majoritatea cazurilor, institutiile bancare nu accepta facturi de avans ca si documente valabile pentru achizitionarea de produse in cazul unui proiect pe fonduri europene, acceptand doar facturi fiscale de achizitie totala. TOP-K va pune la dispozitie toate documentele necesare pentru ca banca cu care dvs. colaborati sa va permita desfasurarea activitatii asa cum ati planificat in cadrul proiectului deja aprobat.
Consultantii nostri va stau la dispozitie pentru a se asigura ca folositi tot bugetul aprobat doar in interesul dvs., astfel incat sa obtineti in final cel mai bun raport calitate pret si cantitate.

Putem discuta mai multe detalii si putem gasi solutiile si produsele profesionale ideale pentru business-ul dvs. impreuna. Contactati-ne la unul din numerele de telefon inscrise pe pagina de contact si colegii nostri va vor raspunde cu rapiditate la orice intrebare. Sau vizitati-ne la showroom-ul din Sos. Biruintei 81, Pantelimon, Ilfov. Suntem aici de luni pana vineri intre orele 8:30 - 17:00 si sambata intre orele 09:00 - 13:00.