Abatitorul sau blast chillerul asa cum este cunoscut in industria HoReCa, reprezinta echipamentul de mare ajutor in orice bucatarie profesionala daca doriti respectarea normelor calitative si de igiena a produselor servite. Ceea ce face foarte utile aceste echipamente este ca asigura pe de-o parte conservarea unei cantitati mari de alimente, pe de alta parte asigura si un timp indelungat de conservare, comparativ cu clasicul frigider, care va garanteaza doar o conservare de cateva zile. Atat frigiderul, cat si congelatorul normal, opereaza asupra alimentelor stocate o racire lenta, pe cand abatitorul opereaza o racire ultra-rapida, pastrand astfel intacte toate valorile nutritionale si organoleptice ale alimentelor congelate.

Cum functioneaza un Blast chiller?

Recipientele sau tavile gastronomice cu mancare gatita (calda) se introduc in blast chiller unde temperatura este scazuta brusc prin activarea unui ventilator intern foarte puternic.
Abatitorul incorporeaza atat functia de racire cat si cea de congelare a alimentelor. Haideti sa ne familiarizam si sa cunoastem mai in detaliu cele mai importante functii ale abatitoarelor si modul de operare ale acestora.

Racirea rapida se produce de la temperaturi crescute de +90 °C la nivelul tavilor GN din interiorul abatitorului, pana la temperatura de valoare sigura a alimentelor de +3 °C , intr-un timp conform cu standardele de igiena HACCP. Acest tip de

 racire rapida ajuta la mentinerea calitatii, nutrientilor, culorilor si a mirosurilor alimentelor stocate si ajuta la reducerea proliferarii bacteriilor.
Congelarea rapida se produce de la temperaturi de +90 °C la temperaturi negative de  -18 °C intr-un interval ultra-rapid de timp. Sistemul puternic de congelare si aerul cu temperaturi de pana la -40 °C introdus in abatitor intr-un timp record duc la scaderea rapida a temperaturii alimentelor pana la -18 °C. Acest tip de congelare impiedica formarea de cristale de gheata mari (macro-cristale) care sa dauneze structurii interne a alimentelor. Congelarea ultra-rapida favorizeaza formarea de cristale foarte mici (micro-cristale) intr-un numar mare in acest fel se pastreaza intacte caracteristicile organoleptice originale ale alimentelor cum ar fi: aroma, vigurozitatea, culoarea, mirosul, textura si proprietatile nutritive ale acestora.  Scaderea timpului de racire/congelare contribuie fara discutie si la minimizarea pierderilor prin evaporarea intalnita intr-un proces lent, normal de racire.

Avantajele calitative ale abatitorului

Cu certitudine calitatea produselor servite in restaurantul sau localul dvs. ocupa locul fruntas in cerintele clientilor iar acest lucru este esential de bifat in strategia pe termen scurt si lung al oricarui operator din industria Horeca. Eficientizarea proceselor de gatire și protectia alimentelor impotriva dezvoltarii micro-organismelor si a bacteriilor se afla in continua perfectionare.
Producatorii de blast chillere au demonstrat cu dovezi stiintifice ca rata de inactivare a micro-organismelor (bacterii, mucegaiuri) din preparatele si alimentele congelate cu ajutorul unui blast chiller este infima spre inexistenta cu scopul precis de a obține alimente sigure pentru consum. Totodata, se asigura si diminuarea pierderilor nutritionale, prin valorificarea superioara a materiilor prime.

Siguranta si igiena la parametrii conformi

Utilizarea unui abatitor cu congelare/racire rapida reduce aproape complet riscul de infestare cu bacterii nedorite a alimentelor oferind securitate in igiena si respectarea tuturor standardelor in conformitate cu reglementarile europene HACCP privind comercializarea alimentelor sigure. Destinat sa se plieze pe nevoile oricarei bucatarii profesionale, abatitorul este confectionat in totalitate din otel inoxidabil, atat carcasa interioara cat si cea exterioara, acesta fiind materialul cel mai rezistent la inmultirea bacteriilor si a micro-organismelor nedorite.

Diminuarea pierderilor si cresterea productivitatii 

Pericolul degradarii alimentelor datorita conditiilor nepotrivite de depozitare se poate reduce substantial avand in vedere imbunatatirea organizarii volumului de munca, prin scurtarea procesului de productie, pregatind mancarea in avans, astfel reusiti sa va largiti gama de produse si sa evitati risipa de alimente.

Impactul unui abatitor asupra eficientei si profitabilitatii unitatilor care desfasoara activitati alimentare este unul major, de aceea specialistii HoReCa investesc constant in perfectionarea si cresterea eficientei acestor echipamente de ultima generatie atat de necesare afacerii dvs.

Daca doresti sa beneficiezi de avantajele incomensurabile cu care aceste echipamente de ultima generatie vin in ajutorul afacerii tale, specialistii Topk Utilaje Alimentare te asteapta in showromul nostru din Bd. Biruintei, nr. 49, Pantelimon, Judetul Ilfov, pentru indrumare in alegerea modelului potrivit.

Pentru consultarea ofertei complete de Blast chillere va invitam sa vizualizati online variatatea de modele si caracteristicile fiecarui model comercializat de Topk Utilaje Alimentare, accesand butonul “Vezi produsele” de mai jos.