O afacere in industria alimentara de tip carmangerie sau macelarie poate fi o idee excelenta daca luam in considerare un studiu realizat de Strategis care ne confirma faptul ca peste 90% din populatia mediului urban consuma frecvent carne fie ea de pui, porc, vita oaie sau vanat.

"Nici o masa fara carne" si "cea mai buna leguma este porcul", par sa fie sloganurile dupa care romanii se ghideaza cand vine vorba de aportul proteinelor necesare corpului uman. Acestia cheltuiesc in medie 100 de lei pe saptamana pe carne iar in ceea ce priveste locurile de unde acestia isi procura carnea, sunt foarte apreciate macelariile si magazinele specializate in procesarea si comercializarea carnii.

Increderea clientilor in macelarii si carmangerii este dictata de factori de decizie precum calitatea si prospetimea produselor, siguranta alimentara reprezentata de respectarea normelor si rigorilor de igiena. Materia prima comercializata catre consumatori trebuie sa fie proaspata si achizitionata doar de la furnizori autorizati din punct de vedere sanitar-veterinar iar depozitarea, procesarea si ambalarea acesteia trebuie facuta in spatii igienizate si aprobate de autoritatile sanitar-veterinare.

Deschiderea unei carmangerii poate fi o oportunitate buna de afacere pentru ca deserveste majoritatea populatiei. In afara de asta, in ultimii cativa ani, consumatorii pun pret din ce in ce mai mare pe calitatea produselor si pe experienta cumpararii, iar decizia de cumparare este cel mai puternic influentata de informatiile prezentate. Pentru a va putea ridica la cele mai inalte standarde, carmangeria sau macellaria dvs. trebuie sa fie dotata cu echipamentele potrivite pentru a putea oferii clientilor calitatea asteptata.

Utilaje, ustensile si echipamente necesare intr-o carmangerie si macelarie

1. Masina de tocat carne

Macelariile folosesc propria carne pentru a o transforma in carne tocata. Pentru aceaste operatiuni de mixare si tocare, masinile de tocat carne automate profesionale sunt printre cele mai variate. Masina de tocat carne automata este poate cel mai recomandat echipament in utilizarea pentru cantitati mari de carne. Daca doriti o textura mai uniforma va recomandam masina de tocat carne cu malaxor iar daca doriti depozitarea materiei prime ce urmeaza a fi tocata in conditii de temperatura care nu sunt intrunite de camera unde se desfasoara operatiunea de tocare, va recomandam masina de tocat carne cu refrigerare. Acestea vin in diferite marimi in functie de textura dorita a carnii si de volumul procesat.

2. Masina de umplut carnati sau Spritiera automata

Carnatii sunt specialitatile din carne printre cele mai cautate si mai apreciate dintr-o macelarie. Acestia sunt de regula secretul macelarului, care dozeaza cantitatea de carne macra si grasime, pentru a produce cei mai savurosi carnati. Pentru ca acestia sa ia forma cilindrica a membranei in care carnea este introdusa este nevoie de o Spritiera denumita si aparat de umplut carnati, manual, automat sau hidraulic actionat la pedala acesta iti va usura intregul proces de umplere a carnatilor.

3. Malaxor carne

Pentru a putea produce cele mai gustoase preparate precum: hamburgeri, carnatii, chiftele sau micii, pe langa echipamentele prezentate mai sus veti avea nevoie si ca amestecul de carne sa fie adus la textura potrivita iar toate tipurile de carne folosite sa fie omogenizate. Pentru aceste procese si nu numai va recomandam folosirea unui malaxor de carne manual sau automat, cu cap fix sau rabatabil, care va va ajuta si in aromatizarea carnii cu diferite ierburi si condimente prin procesul de mixare.

4. Formator hamburgeri si chiftele

Dupa ce ati obtinut mixul perfect de condimente, ierburi si carne, formatorul de hamburgeri sau chiftele va va scuti de tot efortul de a portiona si de a da forma egala a carnii, transformand-o pe gratar in gustosii hamburgeri sau in traditionalele chiftele.

5. Masini de portionat carne

Daca va propuneti ca materia prima care va rezulta din procesul de tocare sa fie comercializata in portii prestabilite de dumneavoastra dupa care, in prealabil va fi ambalata, va recomandam folosirea unei masini de portionare. Aceasta poate fi programata in functie de necesitatile dumneavoastra si poate fi introdusa intr-o linie de procesare a carnii.

6. Fierastrau oase

Intr-o macelarie sau carmangerie, carnea care ajunge pe mana macelarului este sectionata si portionata cu diferite ustensile folosite de macelar ca satarul, cutite profesionale etc. Insa exista parti ca ceafa, cotletul, pulpa, coastele pentru care trebuie depus mult efort pentru a fi sectionate. Solutia perfecta pentru a usura acest proces, este fierastrau de oase profesional. Fierastraul de oase de banc sau de podea, cu lama mai groasa sau mai subtire este printre utilajele indispensabile ale unei carmangerii.

7. Feliator mezeluri

Ganditi-va cat de important este timpul si cat de repede acesta trece atunci cand spatiul se aglomerea cu diversi clienti, cu pofte de mezeluri alese. Daca procesul de servire devine unul anevoios, cu toate ca la inceput aceasta problema poate sa nu para una vitala pentru afacerea dvs, intarzierea serviciilor vor avea efecte negative asupra profitului tau dupa o anumita perioada. Atunci cand clientul este nevoit sa astepte in mod repetat pentru ca mezelurile preferate sa fie foliate si impachetate in mod optim, in timp, acesta va renunta intr-un final la serviciile dvs, alegand o alternativa care le ofera aceeasi calitate intr-un timp mai scurt. Pentru a solutiona aceasta problema, feliatorul de mezeluri va poate ajuta intr-un mod considerabil. Datorita functionalitatiile sale de taiere intr-un timp foarte scurt, productivitatea activitatii de servire a produselor va creste considerabil. Mai mult decat atat, calitatea preparatelor din carne se va mentine la cele mai intalte standard, oferind clientilor tai servicii ireprosabile.

8. Afumatoare

Afumarea carnii reprezinta si astazi un process important in obtinerea preparatelor din carne. In trecut, afumarea carnii se realiza cu ajutorul unor mijloace improvizate, dar astazi, posibilitatile sunt altele, datorita tehnologiei de cea mai buna calitate, care mentine preparatele in siguranta, permite reglarea temperaturii pe perioada afumarii, procesul fiind realizat in conditii sigure. Topk Utilaje Alimentare va pune la dispozitie o gama variata de afurmatoare profesionale pentru carmangeria sau macellaria profesionala, indifierent de capacitatea ei, indeplinind cele mai inalte standard de performanta, siguranta si facilitate.

9. Vitrine frigorifice maturare carne

Maturarea este un process ce se aplica doar carnii de vita si reprezinta procesul de pastrare a carnii pentru o perioada de timp in medii refrigerate, aerisite si cu umiditate controlata, iar astfel, gustul dar si fragezirea carnii se imbunatateste. Procesul poate parea simplu la prima vedere, dar el trebuie realizat doar in conditii de siguranta, indepartand mirosurile daunatoare si mentinand curatenia. Valorile trebuie strict mentinute conform unor parametrii precum: temperature trebuie sa fie pastrata constant intre 2 – 4C, iar umiditatea sa fie intre 85 – 90%. Vitrina frigorifica pentru maturare carne reprezinta echipamentul perfect pentru un astfel de process, fiind construita cu tehnologie de ultima generatie, procesul de maturare este redus drastic iar rezultatul final este garantat.

Un alt aspect important de care va trebui sa tii cont este legat de normele de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea carnii, ceea ce inseamna ca toate produsele pe care le comercializezi trebuie sa respecte principiile si procedurile impuse de manual de bune practici in alimentatia publica (HACCP).

Special dezvoltate in acest scop sunt echipamentele de sterilizare si igienizare, depozitele frigorifice pe termen scurt sau lung, malaxoarele de carne cu refrigerare, camerele frigorifice cu dimensiuni standard sau la comanda, cu functie de refrigerare sau congelare, si chiar dulapurile frigorifice pentru maturare carne.

Mai mult, trebuie sa pui accent pe coerenta fluxurilor functionale, precum si pe compartimentarea, amenajarea si utilarea corespunzatoare a spatiului. Retine ca in cazul unei carmangerii, normele de protectie precum si finisajele trebuie sa respecte o serie intreaga de exigente legale.

Cand vine vorba de utilajele necesare pentru carmangerie, TOPK iti vine in ajutor punandu-ti la dispozitie o gama variata de echipamente profesionale pentru domeniul alimentar.

Cu o experienta de 24 ani in domeniu, firma ofera solutii complete de echipare pentru carmangerii si macelarii, dar si pentru restaurante, catering, fast-food, cafenele, pizzerii, baruri, covrigarii, patiserii, gelaterii, cofetarii, brutarii, magazine alimentare, supermarket-uri, spalatorii si curatatorii profesionale, depozite frigorifice.

De la consultanta, planificare, montaj si service, TOPK iti ofera toate facilitatile de care aveti nevoie.