Camera frigorifica este o incapere sau un container montata in interiorul unei incinte sau in exterior cu rolul de a pastra diverse produse la temperaturi de refrigerare sau congelare.

Create ca sa intruneasca standardele inalte cerute de retail, catering cat si de sectorul industrial, camerele de refrigerare si de congelare conving prin tehnica inalta folosita, prin eficienta energetica, prin proprietatile igienice cat si prin inaltul confort de utilizare.

Camerele frigorifice comercializate de Topk Utilaje Alimentare sunt potrivite pentru pietele agroalimentare, macelarii, carmangerii, abatoare, supermarketuri, pentru hoteluri , brutariile si patiseriile mari si in general pentru orice facilitate in care se face productie alimentara la un nivel de desfacere cel putin mediu , camerele noastre frigorifice mentin standardele de igiena ridicate si permit stocarea unor cantitati considerabile de produse, asigurand astfel continuitatea lantului de distributie, dincolo de posibilitatile zilnice de productie.

In functie de necesitatile de depozitare Topk Utilaje Alimentare va poate oferi camere frigorifice in regim de refrigerare sau congelare cu panouri tip sandwich cu izolatie din poliuretan 80mm – 120mm si cu temperaturi in intervalele: 0 / +8 (refrigerare) 10 / -25°C (congelare)

Randamentul camerelor frigorifice

  • Camerele frigorifice sunt compuse din:

    1. Incaperea propriu-zisa cel mai adesea facuta din panouri tip sandwich cu exteriorul din diferite materiale in functie de zona de plasare exterior sau interior.

    2. Sistemul frigorific care se achizitioneaza separat

  • Sistemul frigorific are ca parti componente principale:

    1. Agregat frigorific – este un echipament complex care are in componenta sa: compresorul, condensatorul frigorific, rezervorul de lichid, presostatul, suportul pentru toate acestea.

    2. Vaporizator (cunoscut si sub numele de evaporator sau suflanta) – absoarbe caldura din camera de frig.

    3. Controler electronic de temperatura (termostat) si iluminat

    4. Alte piese: ventil de laminare, teava de cupru, agent frigorific (freon), rezistenta degivrare

Izolatia camerelor frigorifice

Rolul izolatiei este de a nu permite patrunderea aerului cald in incapere. Daca izolatia este de proasta calitate sau insuficienta, patrunderea caldurii in incapere va determina porniri mai dese ale compresorului frigorific care conduc la imbatranirea timpurie a acestuia, el fiind de fapt si piesa cea mai scumpa dintr-un sistem frigorific. Pornirile dese ale compresorului cresc si consumul de energie.

Cazuri si efecte:

  • 1. Izolatie insuficienta si/sau agregat frigorific subdimensionat (mai mic decat necesarul de putere frigorifica) duce la:

    1.1 Porniri dese ale compresorului

    1.2 Functionarea pe un interval de timp mai lung decat specificatiile producatorului compresorului

Aceasta situatie cauzeaza imbatranirea timpurie a celei mai scumpe piese dintr-un sistem frigorific, compresorul.

  • 2. Sistem frigorific (agregat frigorific si vaporizator) subdimensionat ca si putere frigorifica cauzeaza:

    2.1 sanse mici pentru a se atinge temperatura dorita in camera frigorifica

    2.2 compresorul agregatului frigorific va functiona continuu ducand la defectarea timpurie a acestuia

Camerele frigorifice comercializate de noi au panouri cu izolatie din poliuretan cu o densitate de 42 kg / m³ cu o rata termala de conductivitate de λ = 0,020 W/m*K (IPR) / λ = 0,022 W/m*K (PUR), adica au un randament optim in medii ambiante unde temperature ajunge pana la 43°C.

In plus, in cazul unei caderi de tensiune, izolatia foarte buna va proteja incaperea si va pastra produsele la temperatura dorita chiar daca instalatia frigorifica nu functioneaza pentru o perioada mai lunga de timp.

Amplasarea camerelor frigorifice

O camera frigorifica poate fi situata la exterior sau in interiorul unei alte incaperi. In general pentru exterior se folosesc containere (pentru usurinta montajului).

Dezavantajul major al acestora este ca sunt expuse direct la temperatura exterioara si din aceasta cauza necesita o izolatie mai buna si puteri frigorifice mai mari.

Apar cheltuieli suplimentare deoarece compresorul necesita rezistenta de carter (aceasta rezistenta incalzeste uleiul din compresor cand temperaturile exterioare sunt scazute pentru a aduce uleiul in starea lichida optima de functionare).

Regimul de lucru al compresorului difera de la un anotimp la altul. Camera frigorifica in interiorul unei incaperi are ca prim avantaj mentinerea aproximativ constanta a temperaturii exterioare iar compresorul va functiona in acelasi regim pe toata perioada anului, indiferent de anotimp.

Dimensiunile camerei frigorifice

Puterea frigorifica necesara se calculeaza dupa volumul incaperii deoarece aerul trebuie sa aiba aceeasi temperatura in tot volumul.

Aerul cald are proprietatea de a se ridica. Daca necesarul frigorific nu este calculat corect vor apare diferente de temperatura de cateva grade intre tavan si podea.

Produsele din camera nu vor avea aceeasi temperatura iar diferenta dintre niveluri nu poate fi controlata.

Structura Peretilor

Fiecare material de constructie: caramida, BCA, placa beton, termopan etc, au un coeficient propriu de izolare termica. Gradul de izolare al acestor materiale este in general scazut.

In domeniul frigului artificial izolatia se face la interiorul camerei, pentru a nu permite frigului obtinut sa se piarda in structura peretilor. Izolatia extrioara a unei camere frigorifice nu se ia in calcul.

  • Izolarea eficienta a unei incaperi de frig este data de:

    1. Tipul materialului de izolare (vata minerala, panou sandivici, polistiren, poliuretan etc)

    2. Grosimea izolatiei

    3. Amplasarea izolatiei (pereti, podea, tavan)

Deschiderea usii camerei

De fiecare data cand se deschide usa pentru a se intra si iesi dintr-o incapere frigorifica, automat apare o pierdere de frig.

Aerul cald din exteriorul camerei patrunde prin golul de usa incalzind volumul de aer. Acest lucru cauzeaza porniri ale compresorului frigorific pentru a aduce inapoi aerul la temperatura dorita.

In cazul unui trafic mediu sau intens si atunci cand usile sunt lasate mai mult timp deschise pentru a se scoate sau introduce marfa in camera frigorifica, este recomandata instalarea fasiilor de perdea pvc in cadrul usii.

Perdeaua PVC are rol termoizolant, minimizand patrunderea caldurii in incinta dar si a insectelor sau prafului.

Pastrarea produsului

Este important a se cunoaste tipul produsului pastrat in camera frigorifica deoarece fiecare produs are nevoie de un anumit timp pentru a ceda caldura si difera functie de continutul de apa, densitatea celulara etc…

Produsul ambalat

Ambalajul produsului este o bariera izolatoare a acestuia la pierderea caldurii. Fiecare tip de ambalaj – carton, aluminiu etc – are un anumit grad de izolare care necesita un timp mai indelungat de racire.

Temperatura produsului la intrarea in camera

Temperatura produsului se traduce intr-o incarcatura de energie calorica care va trebui cedata aerului din camera frigorifica si apoi racit de catre instalatia frigorifica. Puterea frigorifica a instalatiei este mai scazuta pentru cazurile in care temperatura produsului este apropiata de cea de pastrare.

  • Pentru a beneficia de o camera frigorifica eficienta achizitionata la un pret corect este importanta:

    1. Izolarea camerei sa fie cat mai bine facuta (la interior)

    2. Informarea cat mai corecta in privinta constructiei, incarcarii si utilizarii camerei

    3. Capacitatea agregatului frigorific aleasa corespunzator pentru gradul de ocupare al camerei frigorifice si diferenta de temperatura necesara pentru mentinerea produselor.

Specialistii Topk Utilaje Alimentare va stau la dispozitie si va pot ajuta in alegerea corecta a camerei frigorifice potrivite nevoilor dumneavoastra.